Sposób przygotowania:
Beza z kremem a'la zabajone
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wykorzystamy do bezy, żółtka do kremu.
Robimy bezę. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, dążąc do otrzymania stabilnej i błyszczącej bezy. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi, na które wyciskamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st.C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i suszymy bezę przez 100 minut. Studzimy.
Robimy krem. Żółtka ubijamy na parze z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wino i podgrzewamy na parze, mieszając, aż krem zgęstnieje. Studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i ostudzony krem zabajone. Ewentualnie dodajemy trochę cukru.
Blaty bezowe przekładamy kremem. Na wierzch możemy wyłożyć owoce.
Robimy bezę. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, dążąc do otrzymania stabilnej i błyszczącej bezy. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi, na które wyciskamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st.C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i suszymy bezę przez 100 minut. Studzimy.
Robimy krem. Żółtka ubijamy na parze z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wino i podgrzewamy na parze, mieszając, aż krem zgęstnieje. Studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i ostudzony krem zabajone. Ewentualnie dodajemy trochę cukru.
Blaty bezowe przekładamy kremem. Na wierzch możemy wyłożyć owoce.