Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Biszkopt brązowy:
Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i ubijać na małych obrotach. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przełożyć do tortownicy, piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Biszkopt żółty przygotować tak samo jak wyżej oprócz kakao.
Przygotować masę różową:
Ubijać mleko ze śmietaną w proszku czyli śnieżką na sztywną masę, dodawać małymi strumieniami tężejącą galaretkę czerwoną. Na koniec dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w łyżce wody i dalej ubijać jak zacznie gęstnieć. Posmarować nią pierwszy brązowy blat i ułożyć borówki amerykańskie, Przyłożyć blatem żółtym i odłożyć do lodówki.
Przygotować masę białą:
Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem i dosypać fix do śmietan i ubijać jeszcze, dolać żelatynę chłodną, wymieszać i nałożyć na kolejny blat żółty. Przyłożyć brązowym blatem i przygotować masę brązową :
Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać po jednym żółtku, wsypać kakao i dalej ucierać na puszystą masę. Smarować tą masą boki i wierzch, boki obsypać pokrojonymi orzechami włoskimi, na wierzchu ułożyć maliny i zrobić napis pisakami cukrowymi. Całość włożyć na parę godzin do lodówki .
Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i ubijać na małych obrotach. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przełożyć do tortownicy, piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Biszkopt żółty przygotować tak samo jak wyżej oprócz kakao.
Przygotować masę różową:
Ubijać mleko ze śmietaną w proszku czyli śnieżką na sztywną masę, dodawać małymi strumieniami tężejącą galaretkę czerwoną. Na koniec dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w łyżce wody i dalej ubijać jak zacznie gęstnieć. Posmarować nią pierwszy brązowy blat i ułożyć borówki amerykańskie, Przyłożyć blatem żółtym i odłożyć do lodówki.
Przygotować masę białą:
Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem i dosypać fix do śmietan i ubijać jeszcze, dolać żelatynę chłodną, wymieszać i nałożyć na kolejny blat żółty. Przyłożyć brązowym blatem i przygotować masę brązową :
Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać po jednym żółtku, wsypać kakao i dalej ucierać na puszystą masę. Smarować tą masą boki i wierzch, boki obsypać pokrojonymi orzechami włoskimi, na wierzchu ułożyć maliny i zrobić napis pisakami cukrowymi. Całość włożyć na parę godzin do lodówki .