Sposób przygotowania:
Ciasto michałekETAP 1
BISZKOPT: Sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę, proszek do pieczenia łączymy w misce. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.
ETAP 2
KAWA DO NASĄCZENIA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę. Posłodzoną studzimy. Zimną łączymy z alkoholem.
MASA: Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (około 1 łyżeczka).
ETAP 3
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy. Do ubitej dodajemy porcjami serek mascarpone oraz cukier puder do smaku.Gdy składniki połączą się ze sobą dodajemy do nich kawę oraz likier. Masę ponownie miksujemy.
ETAP 4
Na koniec dodajemy do niej starte cukierki. Całość mieszamy do momentu połączenia cukierków z masą.
ETAP 5
Pierwszy upieczony ciemny biszkopt nasączamy przygotowaną kawą z alkoholem. Następnie smarujemy go dżemem wiśniowym. Na dżem wykładamy masę michałkową. Masę przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem, który także nasączamy.
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową śmietankę wylewamy na biszkopt. Na jej wierzch ścieramy cukierki. Dodatkowo całość posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Ciasto schładzamy około 2-3 godziny i gotowe.
SylaUla
Polpal
gusia1000
kinga66
lukrowanepierniczki