jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Ciasto michałek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne tortowe ciasto, które sprawdzi się na każdą okazje. Czekoladowe, wilgotne biszkopty, mocno michałkowa masa oraz orzeźwiający dżem dają pyszne połączenie.

Ciasto michałek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto michałek

BISZKOPT CIEMNY:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli

DODATKOWO:

  • Słoiczek dżemu wiśniowego

Kawa do pączowania

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/3-0,5 szklanki wody,
  • 1 kieliszek spirytusu

MASA MICHAŁKOWA:

  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 750 gram serka mascarpone,
  • 300 gram cukierków czekoladowych michałki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 1 zaokrąglona łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 2 łyżki kawowego likieru,

WYKOŃCZENIE:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • ¼ szklanki wody,
  • 1 płaska łyżka cukru pudru,
  • Około 6 michałków do dekoracji,
  • Orzeszki ziemne do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Ciasto michałek

ETAP 1

Ciasto michałek
upieczone biszkopty studzimy

BISZKOPT: Sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę, proszek do pieczenia łączymy w misce. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

ETAP 2

Ciasto michałek
Na grubych oczkach ścieramy michałki

KAWA DO NASĄCZENIA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę. Posłodzoną studzimy. Zimną łączymy z alkoholem.
MASA: Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (około 1 łyżeczka).

ETAP 3

Ciasto michałek
do masy dodajemy rozpuszczoną kawę

Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy. Do ubitej dodajemy porcjami serek mascarpone oraz cukier puder do smaku.Gdy składniki połączą się ze sobą dodajemy do nich kawę oraz likier. Masę ponownie miksujemy.

ETAP 4

Ciasto michałek
masę łączymy z michałkami

Na koniec dodajemy do niej starte cukierki. Całość mieszamy do momentu połączenia cukierków z masą.

ETAP 5

Ciasto michałek
biszkopty przekładamy dżemem oraz masą michałkową

Pierwszy upieczony ciemny biszkopt nasączamy przygotowaną kawą z alkoholem. Następnie smarujemy go dżemem wiśniowym. Na dżem wykładamy masę michałkową. Masę przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem, który także nasączamy.
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową śmietankę wylewamy na biszkopt. Na jej wierzch ścieramy cukierki. Dodatkowo całość posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Ciasto schładzamy około 2-3 godziny i gotowe.