Sposób przygotowania:
Ciasto z masą z cukierków chałwowych
CIASTO: w dużym garnku roztopić czekoladę wymieszaną z pół szklanki cukru, olejem i wodą. Odstawić do ostudzenia. Białka ubić, dodać pozostałość cukru i dobrze ubić. Dodać żółtka. Mąkę i proszek przesiać przez sito do masy białkowej, a następnie dodać ostudzoną roztopioną wcześniej czekoladę. Wylać na wysmarowanej margaryną brytfannę. Piec ok. 35 minut w 180 st. Gdy ciasto będzie letnie przekroić wzdłuż na pół.
MASA CHAŁWOWA: Do miski włożyć serek mascarpone i 100 ml śmietany 30%, ubić dobrze. Cukierki zetrzeć na tarce i wymieszać.
MASA ŚMIETANOWA: pozostałą część nie ubitej śmietany ubić, dodać śmietan fixy i cukier puder. Na jedną część ciasta wyłożyć dżem i masę chałwową. Przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć masę śmietankową. Orzechy pokroić drobno. Podsmażyć na patelni. Osuszyć i wyłożyć na ciasto.
MASA CHAŁWOWA: Do miski włożyć serek mascarpone i 100 ml śmietany 30%, ubić dobrze. Cukierki zetrzeć na tarce i wymieszać.
MASA ŚMIETANOWA: pozostałą część nie ubitej śmietany ubić, dodać śmietan fixy i cukier puder. Na jedną część ciasta wyłożyć dżem i masę chałwową. Przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć masę śmietankową. Orzechy pokroić drobno. Podsmażyć na patelni. Osuszyć i wyłożyć na ciasto.