malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową i posypujemy cukierkami dekoracyjnymi lub dekorujemy według uznania.

Ciasto śliwkowe

Składniki:

Ciasto śliwkowe

 

  • na biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • Składniki na masę:
  • pól litra śmietany 36 %
  • śmietan-fix, pół
  • szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe
Jajka z cukrem ubijamy na parze, gdy masa jest pulchna wsypujemy mąkę oraz proszek.Lekko mieszamy wykładamy na dużą prostokątną blachę, i pieczemy 30 min w temp 180 stopni na złoty kolor. Następnie studzimy i nitkę dzielimy na dwie części .pól litra śmietany 36 %, śmietan-fix, pół szklanki cukru pudru Śmietanę ubijamy mikserem chwilę następnie dodajemy śmietan-fix zmieszany z cukrem pudrem i ubijamy do czasu zesztywnienia śmietany.



Dodatkowo potrzebujemy: 20 dag suszonych śliwek, agrestowa galaretka, czekoladowa polewa, cukierki dekoracyjne

Śliwki maczamy 15 min w gorącej wodzie, galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Kroimy galaretkę w kostkę. Biszkopt przekładamy na blachę i wykładamy śliwki oraz kostki galaretki na przemian i przykrywamy bitą śmietaną. Przykrywamy kolejnym biszkoptem.