aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto kukułkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dla smakoszy cukierków kukułek, polecam!

Ciasto kukułkowe

Składniki:

Ciasto kukułkowe

 

  • Biszkopty ciemny:
  • 6 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Biszkopt jasny:
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • Poncz:
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1,5 kieliszka wódki
  • 1,5 łyżki cukru
  • Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Masa śnieżkowa:
  • 1 galaretka kiwi
  • 1 śnieżka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kukułkowe
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół. Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny kroimy w kostkę. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 0,5 szklanki wody. Poncz: Kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy. Dajemy na ogień i wrzucamy do niej połamane czekolady, podgrzewamy do momentu połączenia składników. Studzimy. Dodajemy alkohol. Mieszamy. Przełożenie ciasta: Ciemny placek- masa śmietankowa- kostki biszkopta jasnego polewamy je ponczem- masa śnieżkowa- ciemny placek