Sposób przygotowania:
Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejący mus wykładamy na piankę i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.
4. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze stężone ciasto kroimy na kawałki takie jakie chcemy podać, dekorujemy je startą czekoladą i podajemy.
5. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Można użyć dowolnych ulubionych galaretek.
2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejący mus wykładamy na piankę i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.
4. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze stężone ciasto kroimy na kawałki takie jakie chcemy podać, dekorujemy je startą czekoladą i podajemy.
5. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Można użyć dowolnych ulubionych galaretek.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)