Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i lekko kwaśne ciasto, które powstało z tego co powstało po ręką i stwierdzam, że takie nieplanowane ciasta są najlepsze. Smacznego.

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 galaretka zielona np. agrestowa
  • 250 ml gorącej wody

Mus:

  • około 30 dag świeżych truskawek
  • 1 cytrynowa galaretka
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejący mus wykładamy na piankę i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.

4. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze stężone ciasto kroimy na kawałki takie jakie chcemy podać, dekorujemy je startą czekoladą i podajemy.

5. Życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Można użyć dowolnych ulubionych galaretek.