bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Doskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni .

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy:
  • 1 kilogram truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

biszkopt

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką
Z podanych składników pieczemy biszkopt .

Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.

mus truskawkowy

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką
Tężejący mus truskawkowy wykładamy na biszkopt.

Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

masa śmietanowa

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką
Ubitą śmietanę wykładamy na mus truskawkowy .

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej.
Masę wykładamy na mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

galaretka

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką
Na masę śmietanową wylewamy tężejącą galaretkę.

Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.