aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Kremowy deser z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnie dni mocno dają się we znaki pod względem upałów, dlatego dzisiaj mamy dla Was deser idealny. Delikatna i kremowa masa budyniowa, orzeźwiające truskawki i chrupiące herbatniki- połączenie którego nikt nie odmówi

Kremowy deser z truskawkami

Składniki:

Kremowy deser z truskawkami

 

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • ok 60 g masła
  • paczka herbatników 100g
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Kremowy deser z truskawkami

ETAP 1:

Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale nie dodawaj do niego cukru i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie możesz przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i również odstawić w chłodne miejsce aby powoli tężała.

ETAP 2:

Kiedy budyń będzie już zimny, w misce utrzyj masło aż stanie się białe, następnie dodaj cukier i na koniec po łyżce zimny budyń. Gdy masa będzie już idealnie kremowa, możesz zabrać się za składanie całego deseru.

ETAP 3:

Na spód każdej szklanki pokrusz po dwa herbatniki, następnie nałożyć warstwę kremu oraz pokrojone truskawki. Tą samą kolejność powtórz jeszcze raz. Wierz przykryj tężejącą galaretką i całość wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego schłodzenia. Smacznego!