gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 828]

Ciasto z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne ciasto, które robi się na tzw. "zimno". Nie trzeba pieczenia, robi się go szybko, ale najgorsze jest czekanie. Robiłam je na brytfannie: 28cm x 24cm.

Ciasto z musem truskawkowym Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym

WYŁOŻENIE I MASY:

  • 7-8 małych paczek herbatników
  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 śmietanki fix
  • 3 łyżki cukru

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym
MASY: Na spód blachy wyłożyć herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym. Śmietanę ubić, dodać śmietanki fix oraz cukier. Masę podzielić na pół. Jedną część masy zostawić białą. Truskawki zmiksować. Galaretki ugotować w 2 szklankach wody. Gdy zaczną tężeć, połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i dać do drugiej części ubitej śmietany. Wyłożyć na ciastka. Na truskawkową masę znowu układać herbatniki i zalać drugą częścią śmietany. Dać do lodówki do schłodzenia.

POLEWA: Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy zacznie gęstnieć, zabrać z palnika, wystudzić i polać ciasto.

Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. 
Ciasto z musem truskawkowym
Najpierw brytfannę lub formę wykładamy herbatnikami.
Ciasto z musem truskawkowym
Następnie blenderem miksujemy truskawki.
Ciasto z musem truskawkowym
Następnie ucieramy masę śmietanową, dzielimy ją na pół.
Ciasto z musem truskawkowym
Do jednej masy dodajemy przygotowany mus truskawkowy
Ciasto z musem truskawkowym
Wykładamy go na herbatniki
Ciasto z musem truskawkowym
Przykrywamy znów herbatnikami
Ciasto z musem truskawkowym
Wykłądamy drugą, białą połowę masy
Ciasto z musem truskawkowym
Robimy polewę.
Ciasto z musem truskawkowym
Wykłądamy na ciasto. Schładzamy.