monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Ciasto z orzechów włoskich i czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny biszkopt bez mąki za to wypełniony po brzegi orzechami :-)

Ciasto z orzechów włoskich i czekolady

Składniki:

Ciasto z orzechów włoskich i czekolady

 

  • 6 jaj

 

 

  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru

 

 

 

  • Na masę;

 

  • 500 ml śmietanki 36%

 

  • cztery gorzkie czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechów włoskich i czekolady
Białka ubijamy ,dodajemy cukier ,następnie po jednym żółtku, bierzemy łyżkę i dalej mieszamy łyżką dodajemy bułkę tartą ,orzechy i sok z cytryny przelewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i pieczemy ok 40 minut. Śmietankę gotujemy w rondelku i dodajemy połamaną czekoladę cały czas mieszamy aż zgęstnieje ,wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.