katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawki.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

 

  • 1 kostka margaryny (250g) ,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki,
  • ok. 400g rabarbaru (lub więcej),
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 4- 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 5-6 łyżek mąki,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puch, następnie po kolei wbijać jajka. Dodać powoli mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę mleka lub śmietany) Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch ułożyć rabarbar. Do miski włożyć 1/2 kostki masła lub margaryny, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 5-6 łyżek mąki, wyrobić palcami, jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru. Posypać ciasto kruszonką. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok 50-60 min. (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę..
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Utrzeć masło z cukrem na gładką puszystą masę.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Wyłożyć ciasto na blachę i posypac rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Na wierzch wysypać przygotowaną krusoznkę i włożyc do nagrzanego piekarnika.

Tagi:

jajka jajko