peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Ciasto z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z serowym wnętrzem

Ciasto z ricottą

Składniki:

Ciasto z ricottą

 

  • Na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • 200 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny

 

  • Na nadzienie:
  • 500 g ricotty
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 jajo
  • 100 g cukru

 

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z ricottą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i skórkę cytrynową - dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na dwa placki - jeden większy i jeden mniejszy. Dużym plackiem wykładamy formę. Ricottę mieszamy z cukrem, rumem i jajem - wykładamy na ciasto w formie. Na wierzchu układamy mniejszy placek i zaklejamy brzegi ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto