Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkamiPrzygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od białek. Ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy przez chwilę. Następnie mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 160-180 stopni i pieczemy przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu ściągamy papier, studzimy. Przekładamy biszkopt do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową.
Przygotowanie kremu :
Gotujemy w garnku 3 szkl. mleka z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzamy budynie w proszku oraz mąkę krupczatkę. Wlewamy na gotujące się mleko ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściągamy z ognia. Studzimy.
Ucieramy masło z margaryną na puch. Stopniowo ciągle ucierając dodajemy do łyżce zimnego budyniu.
Etap końcowy :
Galaretki rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
Biszkopt smarujemy zmiksowanymi truskawkami z mlekiem. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy truskawki.
Etap końcowy :
Masę z truskawkami zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.