madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto z truskawkami na oliwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, tym razem z truskawkami bo taki mamy sezon, ale możemy dodać rabarbar czy inne sezonowe owoce.

Ciasto z truskawkami na oliwie

Składniki:

Ciasto z truskawkami na oliwie

Ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 1,75 szklanki maki pszennej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju

Wierzch

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami na oliwie

Przygotowanie ciasta

Ciasto z truskawkami na oliwie
Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem

Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie powoli dodajemy oliwę oraz przesiana mąkę pszenną wymieszana z proszkiem do pieczenia.

Blaszka

Ciasto z truskawkami na oliwie
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem

Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wlewamy ciasto wyrównujemy.

Wykańczanie

Ciasto z truskawkami na oliwie
Na cieście układamy gotowy budyń truskawkowy

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale na 400 ml mleka i jeszcze gorący układamy na wierzchu ciasta. Owoce myjemy i osuszamy a także usuwamy szypułki i układamy na budyniu. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.


Tagi:

mak