ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 603]

Ciasto z wiśniami i pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową. Idealny deser na każdą okazję. Świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek.

Ciasto z wiśniami i pianką bezową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z wiśniami i pianką bezową

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • palma 200 gram miękka,
  • mąka tortowa 4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki,
  • wiśnie 1 kg

 

  • pianka bezowa:
  • białka 2 szklanki,
  • cukier puder 10 łyżek,
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami i pianką bezową
Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut.

Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę.

Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut.
Ciasto z wiśniami i pianką bezową
Wiśnie opłukane, wydrylowane i osączone z soku.
Ciasto z wiśniami i pianką bezową
Idealny sposób na wykorzxystanie nadmiaru białek.
Ciasto z wiśniami i pianką bezową
Można nakryć papierem do p[ieczxenia aby wierzch się nie spioekł za mocno na piance.