Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku
Mięso pokroić w kostkę lub paski, Cebulę pokroić w półplasterki. Marchewki pokroić w grubsze plasterki. Mięso podsmażyć do zrumieniania na odrobinie oleju. Przełożyć do większego garnka.
Na patelnie po smażeniu mięsa dodać masło i słodką paprykę, chwilę podsmażyć, dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Przełożyć do mięsa.
Do rondla wlać 2,5 szklanki wody, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić całość godzinę. Do smaku dodać pieprz i sól. Dusić dalej okoły godziny, aż mięso zmięknie.
Całość można zagęścić wodą rozmieszaną z mąką ziemniaczaną.
Surówka:
Warzywa drobno posiekać, dodać resztę składników. Podawać schłodzoną.
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać, dodać, sól, pieprz, jajko, mąkę. Smażyć do zrumienienia. Placki przekładać gulaszem, podawać z wcześniej przygotowaną surówką.
Placki polać majonezem i keczupem.
Na patelnie po smażeniu mięsa dodać masło i słodką paprykę, chwilę podsmażyć, dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Przełożyć do mięsa.
Do rondla wlać 2,5 szklanki wody, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić całość godzinę. Do smaku dodać pieprz i sól. Dusić dalej okoły godziny, aż mięso zmięknie.
Całość można zagęścić wodą rozmieszaną z mąką ziemniaczaną.
Surówka:
Warzywa drobno posiekać, dodać resztę składników. Podawać schłodzoną.
Placki:
Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać, dodać, sól, pieprz, jajko, mąkę. Smażyć do zrumienienia. Placki przekładać gulaszem, podawać z wcześniej przygotowaną surówką.
Placki polać majonezem i keczupem.