Myszata1993

Myszata1993

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Placki po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placków po węgiersku nikomu nie trzeba przedstawiać. Oto moja propozycja na ich wykonanie w towarzystwie pysznej surówki

Placki po węgiersku

Składniki:

Placki po węgiersku

 

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku
Mięso pokroić w kostkę lub paski, Cebulę pokroić w półplasterki. Marchewki pokroić w grubsze plasterki. Mięso podsmażyć do zrumieniania na odrobinie oleju. Przełożyć do większego garnka.

Na patelnie po smażeniu mięsa dodać masło i słodką paprykę, chwilę podsmażyć, dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Przełożyć do mięsa.

Do rondla wlać 2,5 szklanki wody, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić całość godzinę. Do smaku dodać pieprz i sól. Dusić dalej okoły godziny, aż mięso zmięknie.

Całość można zagęścić wodą rozmieszaną z mąką ziemniaczaną.

Surówka:

Warzywa drobno posiekać, dodać resztę składników. Podawać schłodzoną.

Placki:

Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać, dodać, sól, pieprz, jajko, mąkę. Smażyć do zrumienienia. Placki przekładać gulaszem, podawać z wcześniej przygotowaną surówką.

Placki polać majonezem i keczupem.