Sposób przygotowania:
Ciasto oreo SmerfetkiI
Połowę ciastek bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dnie tortownicy.
II
Ciastka smarujemy masą kajmakową.
III
Schłodzone śmietany ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali.
IV
Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała.
V
Drugą połowę ciastek kruszymy, ale już nie bardzo drobno i łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając łyżką.
VI
Masę wykładamy na masę kajmakową.
VII
Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
VIII
Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy.
IX
Gotowe, chłodzimy w lodówce 2 godziny.