Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami
Śliwki, dokładnie myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy partiami dodajemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Z ciasta odrywamy 1/4 i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy palcami (można użyć małego wałka). Wierzch ciasta delikatnie oprószamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Następnie na cieście układamy śliwki. Na górę dajemy pianę.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy kisiel w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Gotową pianę dajemy na śliwki i równomiernie ją rozprowadzamy.
Na górę za pomocą dużych oczek na tarce ścieramy schłodzone w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w temp. 170 st przez godzinę. Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia jeśli wierzch za bardzo się przypieka nakrywamy ciasto folią aluminiową.
Ważne:
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na całą noc. Próby wcześniejszego pokrojenia zniszczą pianę i ciasto będzie wyglądało mało apetycznie. Przed pokrojeniem można posypać cukrem pudrem.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy partiami dodajemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Z ciasta odrywamy 1/4 i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy palcami (można użyć małego wałka). Wierzch ciasta delikatnie oprószamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Następnie na cieście układamy śliwki. Na górę dajemy pianę.
Piana:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy kisiel w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Gotową pianę dajemy na śliwki i równomiernie ją rozprowadzamy.
Na górę za pomocą dużych oczek na tarce ścieramy schłodzone w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w temp. 170 st przez godzinę. Na dwadzieścia minut przed końcem pieczenia jeśli wierzch za bardzo się przypieka nakrywamy ciasto folią aluminiową.
Ważne:
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na całą noc. Próby wcześniejszego pokrojenia zniszczą pianę i ciasto będzie wyglądało mało apetycznie. Przed pokrojeniem można posypać cukrem pudrem.
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało :)