RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Ciasto ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto szybko się robi. Smakuje nawet dzieciom,chociaż jest ze szpinakiem,ale go w ogóle nie czuć.Szpinak nadaje ładny,zielony kolor :)

Ciasto ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem

 

  • Składniki ciasta:
  • 450mrożonego szpinaku
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • cukier wanilinowy

 

  • owoce granata do ozdoby
  • forma do pieczenia wym.21cmx25cm

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem
1.Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
2.Miksujemy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
3.Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je w misce.
4.Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). 5.Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je ręką.
Ciasto ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody
Ciasto ze szpinakiem
Mieszamy wszystkie składniki
Ciasto ze szpinakiem
Przekładamy masą śmietanową i posypujemy okruszkami
Ciasto ze szpinakiem
Całość posypujemy granatem :)