redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Ciasto zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste, a przy tym bardzo smaczne ciasto zebra. Pusztyste, kakaowo-biszkoptowe, o efektownym wyglądzie. Zebra przygotowana w Multicookerze. Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: bake. Porcji: 12.

Ciasto zebra

Składniki:

Ciasto zebra

 

  • 5 jajek, rozmiar M
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • aromat waniliowy
  • bułka tarta lub kasza manna

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra
1. Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i aromat waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszać olej.

2. Ciasto rozdzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszać.

3. Misę naczynia natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Na środek naczynia wylewać na przemian chochelkę jasnej i ciemnej masy - ciasto będzie się układało w charakterystyczny wzór.

4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 150°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 35 minut. Nacisnąć przycisk START. Po tym czasie ponownie nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 180°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut.

5 minut przed końcem pieczenia otworzyć pokrywę i wbić w ciasto wykałaczkę, jeśli jest sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe, jeśli jest mokra należy zamknąć pokrywę i piec ciasto pozostałe 5 minut. 5. Studzić ciasto przy otwartej pokrywie urządzenia.

6. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.