Sposób przygotowania:
Tort z pociągiemPieczenie biszkoptów
Upiec dwa biszkopty. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, po czym delikatnie wymieszać z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
W ten sam sposób przygotować biszkopt kakaowy-na końcu dodając kakao. Ciasta piec w tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 15 min w 160 C.
Po upieczeniu biszkopty pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie mas
Masa jasna: W wodzie rozpuścić żelatynę, po czym schłodzoną kremówkę ubić, dodając cukier oraz rozpuszczoną żelatynę.
Masa ciemna: W Wodzie rozpuścić żelatynę, schłodzoną kremówkę ubić, dodając cukier oraz kakao i rozpuszczona żelatynę, po czym dokładnie wymieszać.
Masa toffi: Mleko skondensowane gotowe zmiksować z miękkim masłem.
Przekladanie tortu
Na kakaowy biszkopt wyłożyć masę toffi, na nią masę jasną, po czym wyłożyć okrągłe biszkopty, następnie masa kakaowa i przykryć jasnym biszkoptem. Schłodzić.
Masa maślana i lukier
Miękkie masło zmiksować na puch, dodać mleko oraz puder. masa musi mieć gęstą ale gładką konsystencję. Posmarować wierzch i boki tortu po czym wstawić tort do lodówki aby masło stwardniało.
Lukier ugniatać aż będzie nadawał się do wałkowania. Rozwałkować na odpowiednią wielkość i przykryć tort. jak zostanie lukru można zabarwić barwnikami i porobić kolorowe kulki na obręcz tortu.
Schłodzić.
Dekoracja
Tak przygotowany tort udekorować i ponownie schłodzić.