misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zebra to pyszne i mega puszyste ciasto, które można przygotować w mgnieniu oka. Jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto zebra Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Ciasto zebra

 

  • 5 jaj
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao do ciemnego ciasta
  • 3 łyżki mąki do jasnego ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra
Do miski dajemy jajka oraz cukier. Za pomocą miksera całość ubijamy do uzyskania jasnej masy. Następnie wlewamy olej, ekstrakt i partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując wlewamy wodę.

Powstałe ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Obie części dokładnie miksujemy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na przemian wlewamy raz ciasto jasne, a raz ciemne i tak do wykorzystania obu ciast.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Ciasto zebra
Do wysokiej miski dajemy jajka oraz cukier.
Ciasto zebra
Cukier oraz jajka bardzo dokładnie miksujemy
Ciasto zebra
Do ubitych do białości jajek z cukrem wlewamy olej.
Ciasto zebra
Do powstałej masy partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto zebra
Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto zebra
Do jednego z ciast dajemy mąkę
Ciasto zebra
Do drugiego z ciast dajemy kakao
Ciasto zebra
Ciasta wlewamy na przemian na blachę
Ciasto zebra
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut
Ciasto zebra
Ciasto idealne do kawy lub herbaty
Ciasto zebra
Zebra to szybkie w przygotowaniu ciasto