Sposób przygotowania:
Ciasto Zebra wg. Bogusi
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy z kakao, ponownie masa jasna i ciemna i tak do wykończenia obydwu mas.
Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy z kakao, ponownie masa jasna i ciemna i tak do wykończenia obydwu mas.
Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.