misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, lekka i mega puszysta babka piaskowa z lukrem mandarynowym. Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty.

Babka piaskowa Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Babka piaskowa

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec wlewamy gorące rozpuszczone masło lub margarynę. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. przez około 40 minut.

Upieczoną babkę studzimy i polewamy lukrem (sok z mandarynki dokładnie ucieramy z cukrem pudrem).
Babka piaskowa
Do wysokiej miski dajemy cukier oraz jajka
Babka piaskowa
Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach do białości
Babka piaskowa
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i solą
Babka piaskowa
Do powstałego ciasta wlewamy gorące rozpuszczone masło lub margarynę
Babka piaskowa
Miksujemy do połączenia składników
Babka piaskowa
Ciasto wlewamy do formy
Babka piaskowa
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 40 minut.
Babka piaskowa
Do miski dajemy sok oraz cukier puder i ucieramy do uzyskania lukru
Babka piaskowa
Lukrem polewamy babkę
Babka piaskowa
Pyszna babka idealna do kawy lub herbaty