misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Kuleczki kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowani pralinki kajmakowe. Idealne na małe co nieco. Doskonałe na prezent. Znikają w mgnieniu oka.

Kuleczki kajmakowe Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Kuleczki kajmakowe

 

  • 220 g mleka w proszku
  • 160 g masy kajmakowej (u mnie tiramisu)
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g kakaowego mleka skondensowanego
  • Dodatkowo:
  • 200 g białej czekolady
  • dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Kuleczki kajmakowe
Do miski dajemy masę kajmakową oraz masło. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlewamy mleko skondensowane i dokładnie łączymy. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników.

Odrywamy porcje masy kajmakowej (u mnie każda o wadze 15 g) i formujemy z nich kuleczki, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W płynnej czekoladzie zanurzamy dobrze schłodzone kuleczki. Nadmiar czekolady strząsamy, a kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy nie wielką ilością kolorowej posypki. Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Kuleczki kajmakowe
Do miski dajemy masę kajmakową oraz masło.
Kuleczki kajmakowe
Masę kajmakową oraz masło dokładnie miksujemy.
Kuleczki kajmakowe
Do połączonych składników wlewamy mleko skondensowane
Kuleczki kajmakowe
Do powstałej masy wsypujemy mleko skondensowane
Kuleczki kajmakowe
Miksujemy do połączenia składników.
Kuleczki kajmakowe
Z masy formujemy kuleczki
Kuleczki kajmakowe
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej
Kuleczki kajmakowe
Kuleczki zanurzamy w czekoladzie
Kuleczki kajmakowe
Strzepujemy nadmiar czekolady
Kuleczki kajmakowe
Dekorujemy kolorową posypką
Kuleczki kajmakowe
Takie kuleczki to świetny pomysł na imprezy lub prezent własnej roboty