Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Zebra we wzorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Czarno-białe ciasto, długo utrzymuje świeżość, idealne do popołudniowej kawy, lubiane też przez dzieci.

Zebra we wzorki

Składniki:

Zebra we wzorki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Zebra we wzorki
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodać żółtka. Z przygotowanej mąki odjąć 3 łyżki, a resztę dodać do masy jajecznej. Dodać proszek do pieczenia.

Mieszając stopniowo dodawać mleko, ocet i olej. ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 3 łyżki pozostawionej mąki, a do drugiej kakao.

Każdą część osobno wymieszać. Do formy nakładać na przemian ciasto ciemne i jasne.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.