p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

ciasto zebra z polewą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zebra to ulubione ciasto mojego syna

ciasto zebra z polewą i migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

ciasto zebra z polewą i migdałami

 

  • 2 szkl. mąki + 2 łyżki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 4 szt. jajka,
  • 1 szkl. wody gazowanej,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku malinowego,
  • 1/3 szkl. oleju,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 op. małego olejku migdałowego,
  • 1 op. polewy kakaowej,
  • 3 łyżki migdałowych płatków

 

Sposób przygotowania:

ciasto zebra z polewą i migdałami
Ubijamy pianę z 4 białek, gdy będzie już sztywna, dodajemy 1 szklankę cukru i 4 żółtka. Następnie wsypujemy 2 szklanki maki, 1 proszek do pieczenia, 1/3 szklanki oleju, 1 szklankę wody mineralnej wymieszaną z łyżką soku malinowego, olejek i dokładnie mieszamy całość mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy 3 łyżki kakao, do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki. Do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlewamy na przemian białe i ciemne ciasto. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 minut. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę wg przepisu na opakowaniu i polewamy nią dokładnie ciasto, a następnie obsypujemy wierzch 3 łyżkami migdałowych płatków.
ciasto zebra z polewą i migdałami
po upieczeniu dobrze widać różne kolory ciasta- zebra
ciasto zebra z polewą i migdałami
Po rozkrojeniu widać dwu kolorową strukturę ciasta

Tagi:

jajko jajka