Sposób przygotowania:
ciasto zebra z polewą i migdałami
Ubijamy pianę z 4 białek, gdy będzie już sztywna, dodajemy 1 szklankę cukru i 4 żółtka. Następnie wsypujemy 2 szklanki maki, 1 proszek do pieczenia, 1/3 szklanki oleju, 1 szklankę wody mineralnej wymieszaną z łyżką soku malinowego, olejek i dokładnie mieszamy całość mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy 3 łyżki kakao, do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki. Do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlewamy na przemian białe i ciemne ciasto. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 minut. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę wg przepisu na opakowaniu i polewamy nią dokładnie ciasto, a następnie obsypujemy wierzch 3 łyżkami migdałowych płatków.