Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto przekładana Zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wielu z nas uwielbia jeść zebrę, a co powiecie na zebrę przekładaną masą budyniową z pyszną czekoladową polewą z orzeszkami. Takie połączenie zachwyci niejedno podniebienie, idealnie pasuje na każdą okazję świąteczną.

Ciasto przekładana Zebra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto przekładana Zebra

 

  • Składniki na ciasto:
  • 6 szt. jajek
  • 300 g cukru
  • 200 g oleju
  • 240 g wody gazowanej
  • 330 g mąki pszennej typ. 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka kakała
  • Składniki na budyń:
  • 2 ½ szk. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 20 dag masła
  • Składniki na polewę:
  • 160 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany 30%
  • Składniki dodatkowe:
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 galaretka malinowa
  • 80 g biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładana Zebra

I

Ciasto przekładana Zebra
Przygotowanie ciasta, wszystkie skaldniki łączymy, miksujemy mikserem.

Sposób przygotowania ciasta:
1. Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier. Ubijam dalej dodając żółtka, wlewam olej, wodę, wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję mikserem około 10 minut.
2. Po tym czasie masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję łyżkę mąki pszennej, do drugie łyżkę kakała, obie masy delikatnie mieszam łyżką.
3. Formę 24 cm x 24 cm posmarowałam masłem, obsypałam mąką. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne.
4. Ciasto piekłam w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie ciasto z piekarnika, odstawiałam do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto przekroiłam poziomo na połowę.

II

Ciasto przekładana Zebra
Przygotowanie masy budyniowej. Ugotowany budyń miksujemy mikserem z dodatkiem masła.

Sposób przygotowania budyniu:
1. Dwie szklanki mleka zagotowałam a w połowie szklanki mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budynie. Następnie wlewałam do gotującego mleka, energicznie mieszając. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę dodając po łyżce ugotowanego budyniu.

III

Ciasto przekładana Zebra
Moczenie biszkoptów w galaretce

Sposób składania ciasta:
1. Galaretkę rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody, ostudziłam. Biszkopty zanurzyłam w galaretce i wyłożyłam na talerz.
2. Jedną połowę ciasta włożyłam ponownie do formy, posmarowałam połową masy budyniowej.

IV

Ciasto przekładana Zebra
Układanie biszkoptów

3. Na masie ułożyłam biszkopty i ponownie posmarowałam pozostałą masą budyniową.
4. Masę przykryłam drugą połową ciasta.

V

Ciasto przekładana Zebra

5. W rondelku rozpuściłam czekoladę razem ze śmietaną i polałam wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypałam pokruszonymi orzeszkami, schowałam ciasto do lodówki na dwie godziny.

VI

Ciasto przekładana Zebra

6. Ciasto gotowe.
7. Smacznego.