bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciecierzyca po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciecierzyca w sosie pomidorowym z wędzoną kiełbasą jest bardzo smacznym i pożywnym daniem . Polecam .

Ciecierzyca po bretońsku

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku

 

  • 400 gram ciecierzycy
  • 250 gram wędzonej kiełbasy
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na 12 godzin, wodę odlewamy, ciecierzycę płuczemy, zalewamy nową wodą, gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanym oleju.

Kiełbasę kroimy w pół plastry lub kostkę, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy roztarty majeranek.

Podajemy z pieczywem.

Tagi:

ciecierzyca