Sposób przygotowania:
Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na 12 godzin, wodę odlewamy, ciecierzycę płuczemy, zalewamy nową wodą, gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Kiełbasę kroimy w pół plastry lub kostkę, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy roztarty majeranek.
Podajemy z pieczywem.
Kiełbasę kroimy w pół plastry lub kostkę, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy roztarty majeranek.
Podajemy z pieczywem.