Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciecierzyca po chińksu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciecierzyca w wersji chińskiej, takie oryginalne danie z pewnością zaskoczy ale też zachwyci gości ;)

Ciecierzyca po chińksu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciecierzyca po chińksu

 

  • cieceirzyca - 200 g
  • makaron do woka - 200 g
  • awokado - 3 plastry
  • pieczarki - 2 szt.
  • grzyby mun - 3 szt.
  • sezam - 3 łyżeczki
  • kiełki - 3 łyżki
  • marchew - 1 szt.
  • seler - 1/3 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • przyprawa chińska - 1 łyżeczka
  • sos słodko-kwaśny - 3 łyżki
  • woda - 1 łyżka
  • kiełki rzodkiewki - 6 łyżeczek
  • czosnek - 4 ząbki

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po chińksu
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy ciecierzycę przez 1,5 godziny. Marchew oraz seler ścieramy na tarce, cebulę, grzyby mun i pieczarki kroimy w kostkę, wszystko razem podsmażamy na woku. Dodajemy sos sojowy, przyprawę chińską, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, smażymy 10 minut. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy. Zaczynamy gotować makaron do woka (3 minuty od momentu wrzenia). Do patelni dodajemy sos słodko-kwaśny. Stopniowo wlewamy szklankę wody i jeszcze chwilę gotujemy aż mam sos. Nakładamy makaron i mieszamy. Nakładamy na talerz, posypuję pokrojonym w kostkę awokado, sezamem i kiełkami.
Ciecierzyca po chińksu
Etap 1 - namaczamy ciecierzycę przez noc
Ciecierzyca po chińksu
Etap 2 - gotujemy ciecierzyce w gorącej wodzie
Ciecierzyca po chińksu
Etap 3 - dodajemy na patelnie ciecierzyce i makaron