Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ciecierzyca w zielonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciecierzyca w sosie szpinakowym

Ciecierzyca w zielonym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca w zielonym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca w zielonym sosie
Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc - ok 12 godzin. Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam. Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili. Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem lub można je również zmasakrować blenderem i dodaję do reszty. Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili aby danie było dość pikantne.
Ciecierzyca w zielonym sosie
ciecierzycę należy namoczyć na noc aby porządnie zmiękła
Ciecierzyca w zielonym sosie
kurczaka kroję w dobną kosteczkę i podsmażam
Ciecierzyca w zielonym sosie
dodaję kolejno wszystkie składniki i doprawiam do smaku
Ciecierzyca w zielonym sosie
makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu