dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciekawa propozycja na bezmięsny obiad. Można pozytywnie zaskoczyć swoją rodzinę serwując takie pulpeciki.

Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym
Namoczoną ciecierzyce gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Mielimy w blenderze. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do ciecierzycy. Następnie dodajemy jajko, 2 - 3 łyżki bułki tartej i przyprawy do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy małe kulki. Bulion wraz z przyprawami i koncentratem zagotowujemy. Ostrożnie wrzucamy pulpeciki i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Pulpety wyjmujemy z bulionu łyżką cedzakową. Sos zagęszczamy mąkę i zagotowujemy. Pulpety polewamy sosem. Smacznego! 
Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym
Ugotowaną ciecierzycę mielimy w blenderze.
Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym
Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym
Do zmielonej ciecierzycy dodajemy wszystkie składniki na pulpety.
Pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym
Z wyrobionej masy formujemy zgrabne kulki.