Sposób przygotowania:
Cieciorka z czarnym ryżem - sałatka
Zacząć od ugotowania ryżu - wszystkie składniki zagotować w garnku, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować 40 minut bez mieszania i podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu ryż wymieszać i zostawić na kilka minut pod przykrywką. Następnie odkryć i zostawić aby przestygł. VINAIGRETTE: Cebulki szczypiorku pokroić drobno i wsypać do małego słoika. Dodać resztę składników (sok cytrynowy, ocet, olej, sól i pieprz), nałożyć przykrywkę i dobrze potrząsnąć. Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek. SAŁATKA: Cieciorkę odcedzić i dobrze opłukać, przełożyć do miski. Dodać ugotowany czarny ryż, odcedzone i przepłukane grzybki nameko i pokrojone w kostkę rzodkiewki. Szczypior i kolendrę pokroić i dorzucić do miski, wstępnie wymieszać. Posolić i popieprzyć, polać trochę vinaigrette i wymieszać. Dodać resztę dressingu, spróbować i doprawić solą, pieprzem do smaku i jeszcze raz wymieszać. Można podać od razu lub nieco schłodzone.
Dinah