Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szpinak z cieciorką i serem feta podany z ryżem i kurczakiem.

Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż

 

  • 1 puszka szpinaku ok. 300 g odcedzonego
  • 1 puszka cieciorki ok 400 g odcedzonej
  • 3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 115 g sera feta z bazylią i pomidorami
  • 1 cebula duża
  • 1 marchewka mała
  • 1 łodyga selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 1/3 szklanki wody
  • 4 udka kurczaka bez pałek
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, majeranek, przyprawa tajska

Sposób przygotowania:

Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż
Mięso kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i przyprawą tajską i usmażyć na ładny karmelowo-brązowy kolor w woku.

W drugiej patelni usmażyć pokrojoną cebulę, można użyć trochę tłuszczu z woka, gdy się cebula lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony czosnek, seler i marchew i dusić razem kilka minut. Następnie dodać szpinak, cieciorkę i ser feta i znowu dusić razem kilka minut, potem dodać pastę pomidorową, wodę i przyprawy i dusić kilka minut do miękkości.

Podać z osobno ugotowanym ryżem smażonym
https://gotujmy.pl/ryz-smazony,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,98094.html
Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż
Podstawowe składniki to szpinak, cieciorka, cebula, marchew, seler zielony i przyprawy.
Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż
Osobno smażymy udka kurczaka bez pałek na ładny karmelowo-brązowy kolor.
Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż
Smaczny ser feta z dodatkiem bazylii i pomidorów i równie smaczna przyprawa tajska.
Szpinak, Cieciorka, Kurczak, Ryż
Ser feta dodany do szpinaku z cebulą, i innymi dodatkami wg przepisu.