Sposób przygotowania:
Cielęce flaczki
Najpierw musimy starannie wypłukać cielęce flaczki (najlepiej kilkakrotnie zmieniając wodę). Następnie zalewamy je wrzącą wodą i obgotowujemy. Odcedzamy. Włoszczyznę zalewamy wodą (ok. 2 litrów) i gotujemy wywar. Do wrzącego wywaru wrzucamy flaczki i powoli gotujemy. Odcedzamy flaczki od wywaru a następnie kroimy je w drobne paski. Z mąki i masła przyrządzamy zasmażkę, którą następnie rozprowadzamy wywarem. Zagotowujemy. Włoszczyznę z wywaru również wyjmujemy i kroimy ale w drobną kostkę. Pokrojoną włoszczyznę jak i flaczki z powrotem przekładamy do wywaru. Doprawiamy pieprzem, solą oraz majerankiem. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy same lub jeśli ktoś woli z ugotowanymi ziemniakami czy też kluseczkami.