goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cielęce zrazy z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zrazy podajemy z kaszą ugotowaną na sypko.

Cielęce zrazy z szynką

Składniki:

Cielęce zrazy z szynką

 

  • cielęcina 1 kg
  • szynka wędzona 7 plastrów
  • musztarda 1 łyżka
  • wegeta 1 łyżka
  • białe wytrawne wino 1/2 szklanka
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • mąka 1 łyżki
  • sól
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cielęce zrazy z szynką
Mięso oczyszczamy, kroimy w plastry, osuszamy. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy przyprawami. Na każdy plaster mięsa kładziemy po plasterku szynki rolujemy, spinamy wykałaczką lub kuchenną nicią. Obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu. Mięso zalewamy bulionem i dusimy, wlewamy wino. Dusimy sos aż zgęstnie, doprawiamy do smaku.