zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Cielęcina z melisą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso z melisą jest doskonałe na gorąco jak i na zimno.

Cielęcina z melisą

Składniki:

Cielęcina z melisą

 

  • sól, cukier, imbir świeży, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka zmielonej kolendry

Sposób przygotowania:

Cielęcina z melisą
Mięso opłukać, osączyć i podzielić na porcje. Imbir zmieszać ze sproszkowaną papryką, kolendrą, dodać do smaku soli i cukru, tą mieszanką natrzeć dokładnie każdy kawałek mięsa, włożyć do miseczki, przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso, przełożyć do rondla i dusić, aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia wrzucić listki świeżej melisy i jeszcze poddusić dłuższą chwilę. Podawać na gorąco z ryżem na sypko i sałatką z pomidorów lub mizerią.