SUPERPRZEPIS

Potrawka cielęca z brokułami

  • 8
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Potrawka cielęca z brokułami Więcej zdjęć (3)

Często dodaje do niej jeszcze pieczarki! W każdym wydaniu smakuje pysznie! Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycąca.

Składniki:

Potrawka cielęca z brokułami

SKŁADNIKI

  • 800 gram cielęciny,
  • 1 brokuł,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchwie,
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • olej do przysmażenia,
  • papryka do smaku,
  • tymianek, oregano do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • pieprz cayenne,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,

Sposób przygotowania:

Potrawka cielęca z brokułami

ETAP 1

Potrawka cielęca z brokułami
Osuszone mięso kroimy w kostkę!

Mięso myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w grubą kostkę.

ETAP 2

Potrawka cielęca z brokułami
Pokrojone mięso łączymy z przyprawami

Tak przygotowane nacieramy przyprawami i łączymy z pokrojonym w plasterki czosnkiem .

ETAP 3

Potrawka cielęca z brokułami
Na cebulce rumienimy mięso

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso i obsmażamy go około 10 minut.

ETAP 4

Potrawka cielęca z brokułami
Przysmażone mięso podlewamy przecierem pomidorowym

Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym. Gdy przecier odparuje potrawkę podlewamy wodą, tak my mięso swobodnie opływało.
Potrawkę przykrywamy i gotujemy do momentu jak mięso będzie miękkie.

ETAP 5

Potrawka cielęca z brokułami
gdy mięso jest miękkie dodajemy marchew

Między czasie marchew obieramy i kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki i przepłukujemy.

Na około 15 minut przed końcem gotowania do mięsa dodajemy marchew. Brokuły dodajemy na około 6 minut przed końcem gotowania. Gdy warzywa są miękkie potrawkę zabielamy śmietaną i dodajemy natkę pietruszki.

Całość ostatecznie doprawiamy do smaku, ewentualnie dodajemy jeszcze wody. Zagotowujemy i gotowe.


Tagi:

brokuły