SUPERPRZEPIS

Cielęcy gulasz na piwie z salami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Cielęcy gulasz na piwie z salami Więcej zdjęć (5)

Gulasz wychodzi rewelacyjny!!! Salami nadaje mu innego, ciekawego smaku, a piwo i dodane przyprawy doskonale rozgrzewają.

Składniki:

Cielęcy gulasz na piwie z salami

SKŁADNIKI

  • 3 cebule,
  • 700 gram cielęciny,
  • 150 gram salami,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml ciemnego piwa,
  • kostra do mięs pieczonych,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • świeży koperek do posypania,
  • ziarenka czerwonego pieprzu do podania,
  • majeranek do smaku,
  • ostra papryka do smaku,
  • olej

Sposób przygotowania:

Cielęcy gulasz na piwie z salami

ETAP 1

Cielęcy gulasz na pisie z salami
Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

ETAP 2

Cielęcy gulasz na pisie z salami
Pokrojone mięso doprawiamy do smaku

Między czasie mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą, papryką i pieprzem.

ETAP 3

Cielęcy gulasz na pisie z salami
Mięso dokładnie obsmażamy

Cielęcinę dodajemy do cebuli i dokładnie obsmażamy.

ETAP 4

Cielęcy gulasz na pisie z salami
W dalszek kolejności wlewamy piwo

Następnie do mięsa dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance wody oraz wlewamy piwo. Gulasz przykrywamy i dusimy, aż mięso stanie się miękkie (około 40 minut u mnie).

ETAP 5

Cielęcy gulasz na pisie z salami
Pod koniec dodajemy salami

Między czasie salami kroimy na mniejsze części. Pokrojone dodajemy do gulaszu pod koniec duszenia. Ewentualnie gulasz podlewamy jeszcze wodą (w zależności jaką chcemy uzyskać końcową konsystencje dania).
Na koniec całość zabielamy, dodajemy majeranek i zagotowujemy.
Gotowe.