KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Cieniutkie paseczki z kalmarów po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cienkie paseczki z kalmarów po tajsku.

Cieniutkie paseczki z kalmarów po tajsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cieniutkie paseczki z kalmarów po tajsku

 

  • duży świeży lub mrożony kalmar,
  • 2 szalotki,
  • 2 cm korzenia galangi lub imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • sos ostrygowy, sól, pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • zielenina do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Cieniutkie paseczki z kalmarów po tajsku
Zaczynamy od oczyszczenia kalmara, jeśli jest mrożony pamiętaj aby proces rozmrożenia był w zimnej wodzie, jeśli zrobimy to w ciepłej mięso będzie gumowate. Gotowego kalmara kroimy ostrym nożem na cieniutkie paseczki, obsmażamy na rozgrzanej patelni kilka minut. Pamiętajmy, nie wolno smażyć długo na chłodnej patelni, kalmar będzie twardy i nie smaczny. Usmażonego odkładamy w ciepłe miejsce, na patelni lub woku smażymy cebulę, czosnek, galangę, doprawiamy przyprawami i dodajemy usmażonego kalmara, wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, tak aby połączyły się smaki. Talerz dekorujemy zieleniną , wykładamy gotowe danie.. SMACZNEGO.Do dania można podać polskie białe wytrawne wino, koniecznie schłodzone.
Cieniutkie paseczki z kalmarów po tajsku
Kalmara odmrażamy w zimnej wodzie i oczyszczamy.

Tagi:

sosy