Sposób przygotowania:
Cieniutkie paseczki z kalmarów po tajsku
Zaczynamy od oczyszczenia kalmara, jeśli jest mrożony pamiętaj aby proces rozmrożenia był w zimnej wodzie, jeśli zrobimy to w ciepłej mięso będzie gumowate. Gotowego kalmara kroimy ostrym nożem na cieniutkie paseczki, obsmażamy na rozgrzanej patelni kilka minut. Pamiętajmy, nie wolno smażyć długo na chłodnej patelni, kalmar będzie twardy i nie smaczny. Usmażonego odkładamy w ciepłe miejsce, na patelni lub woku smażymy cebulę, czosnek, galangę, doprawiamy przyprawami i dodajemy usmażonego kalmara, wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, tak aby połączyły się smaki. Talerz dekorujemy zieleniną , wykładamy gotowe danie.. SMACZNEGO.Do dania można podać polskie białe wytrawne wino, koniecznie schłodzone.