Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cienko lane kluseczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty sposób na zdrowy makaron.

Cienko lane kluseczki. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cienko lane kluseczki.

 

 

Sposób przygotowania:

Cienko lane kluseczki.
Mąkę wsypujemy do roztrzepanego jajka i dokładnie mieszamy. Ciasto ma spływać z łyżki. Odstawiamy na chwilę aby dojrzało. Do gotującego się wrzątku cienkim strumieniem wlewamy ciasto, Robią się różnokształtne kluseczki. Są i niteczki i wstążeczki i kuleczki. Wszystko zależy od strumienia i szybkości z jaką wlewamy ciasto. Przepis zapomniany, a szkoda ponieważ jest zdrowym urozmaiceniem diety. Gdy mamy resztkę rosołu lu zupy możemy je ugotować w tym wywarze. Można również na mleku, a jak ktoś chce bardziej wytwornie to do wody i dopiero dodać do zupy.
Cienko lane kluseczki.
Czym cieńsze chcemy kluseczki tym ciasto powinno być rzadsze.