Sposób przygotowania:
Ciociosan
Cukier rozpuszczam w gorącej wodzie (woda ma być przegotowana), wodę z cukrem wlewam do gąsiora. Ryż (surowy) dokładnie płuczę i wrzucam do gąsiora. Cytrynę sparzam, kroję na pół a następnie na plasterki i wrzucam do wody, rodzynki przekrawam na pół i również wrzucam, do butli wrzucam również goździki. Wszystko odstawiam na 1 dzień. Następnego dnia dorzucam rozkruszone drożdże. Odstawiam wszystko na 3 tygodnie zakładając rurkę fermentacyjną. Codziennie rano i wieczorem mieszam intensywnie. Po upływie 3 tygodni całość odcedzam przez gazę. Płyn z powrotem wlewam do wypłukanego gąsiora. Dorzucam pozostałe zioła (ziele, cynamon, piołun, świeżo zmieloną gałkę) i odstawiam na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie trunek jest gotowy, zlewam więc wszystko do butelek (filtrując przez gazę). Smacznego!