grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Cocotte z ricottą i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekane cocotte z pomidorkami, szybka i smaczna przystawka, która smakuje wszystkim. Cocotte są bardzo puszyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi ricotty i parmezanu.

Cocotte z ricottą i pomidorkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cocotte z ricottą i pomidorkami

 

  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany
  • 75 gr ricotty
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pomidorki

Sposób przygotowania:

Cocotte z ricottą i pomidorkami

Przygotowanie cocotte

Cocotte z ricottą i pomidorkami
Ciasto na cocotte możemy również zmiksować.

Przygotowanie cocotte rozpoczynamy od roztrzepania jaj, do których stopniowo dodajemy śmietanę, ricottę oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem.

Masę na cocotte przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy pomidorki.

Zapiekanie cocotte

Cocotte z ricottą i pomidorkami
Przed pieczeniem wierzch cocotte możemy posypać startym parmezanem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Cocotte zapiekamy ok. 20-25 min.

Upieczone cocotte powinny być puszyste, złociste i bardzo delikatne w smaku.

Tagi:

jajka danie