Sposób przygotowania:
Cocotte z ricottą i pomidorkamiPrzygotowanie cocotte
![Cocotte z ricottą i pomidorkami Cocotte z ricottą i pomidorkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/cocotte-z-ricotta-i-pomidorkami-444133.jpg)
Przygotowanie cocotte rozpoczynamy od roztrzepania jaj, do których stopniowo dodajemy śmietanę, ricottę oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem.
Masę na cocotte przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy pomidorki.
Zapiekanie cocotte
![Cocotte z ricottą i pomidorkami Cocotte z ricottą i pomidorkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/cocotte-z-ricotta-i-pomidorkami-444135.jpg)
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Cocotte zapiekamy ok. 20-25 min.
Upieczone cocotte powinny być puszyste, złociste i bardzo delikatne w smaku.