Weronika_G

Weronika_G

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i zarazem prosta w przygotowaniu propozycja wywodząca się z kuchni francuskiej. Może stanowić wyjątkową przystawkę lub osobne danie. Zawsze prezentuje się obłędnie :)

Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte)

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte)
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i włożyć do niego głębsze naczynie żaroodporne, napełnione do połowy wodą. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić zamrożony szpinak i smażyć, aż się rozmrozi. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, odstawić. Dwie kokilki wysmarować masłem, posypać szczypta soli oraz pieprzu. Przygotowany szpinak podzielić na dwie części, a następnie ułożyć go w kokilkach (np. tak jak na zdjęciu). Do każdej z foremek wbić ostrożnie po jednym jajku, uważając, aby żółtko się nie rozpadło. Na koniec wlać powoli po 25 ml śmietanki do każdego jajka, celując w białko (ma powstać biała otoczka wokół żółtka). Kokilki włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego z wodą i piec 15 minut. Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać delikatnie lejące.
Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte)
Zapiekane jajka
Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte)
Zapiekane jajka