Sposób przygotowania:
Zapiekane jajka ze szpinakiem (Oeufs cocotte)
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i włożyć do niego głębsze naczynie żaroodporne, napełnione do połowy wodą. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić zamrożony szpinak i smażyć, aż się rozmrozi. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, odstawić. Dwie kokilki wysmarować masłem, posypać szczypta soli oraz pieprzu. Przygotowany szpinak podzielić na dwie części, a następnie ułożyć go w kokilkach (np. tak jak na zdjęciu). Do każdej z foremek wbić ostrożnie po jednym jajku, uważając, aby żółtko się nie rozpadło. Na koniec wlać powoli po 25 ml śmietanki do każdego jajka, celując w białko (ma powstać biała otoczka wokół żółtka). Kokilki włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego z wodą i piec 15 minut. Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać delikatnie lejące.