Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Coleslaw biało-czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja ulubiona wersja surówki coleslaw, z dodatkiem czerwonej kapusty od kliku lat podbija podniebienia wszystkich moich gości, polecam bo jest prosta w przygotowaniu, fajnie prezentuje się na talerzu no i oczywiście jest pyszna :)

Coleslaw biało-czerwony

Składniki:

Coleslaw biało-czerwony

 

  • ¼ główki białej kapusty
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki mleka
  • 4 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Coleslaw biało-czerwony
Kapustę biała i czerwoną drobno szatkujemy. Solimy i lekko wyciskamy ją w rękach aby szybciej zmiękła i puściła sok. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy w drobną kostkę dodajemy do pozostałych warzyw. Z cukru pudru, soku z limonki, pieprzu, mleka, octu i majonezu przygotowujemy sos, Gotowym sosem polewamy kapustę wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy surówkę do lodówki na minimum 2 godziny aby wszystkie składniki się przegryzły.