Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Colesław na bogato.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Surówka z kapusty ma wiele wersji, oto jedna z moich odsłon.

Colesław na bogato. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Colesław na bogato.

 

  • 2 szklanki poszatkowanej kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • 4 łyżki krojonej papryki ( różne kolory)
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki maślanki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Colesław na bogato.
Drobno poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego naczynia. Cebulę kroimy w piórka, a papryką w kostkę. Natomiast marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dokładnie razem mieszamy. Do kubeczka wkładamy majonez, maślankę i resztę składników. Mieszamy dość długo, chodzi o to aby tłusty majonez rozprowadzić maślanką i pozbyć się grudek. Takim sosem polewamy warzywa i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i gotowe.
Colesław na bogato.
Kapusta, marchew, cebula i sok z cytryny to podstawy surówki.
Colesław na bogato.
Papryka nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale i upiększy ją samą.
Colesław na bogato.
Składniki na sos trzeba dokładnie połączyć.