Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 920]

Colesław (surówka)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Colesław , czyli popularna surówka z surowej, białej kapusty. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.

Colesław (surówka)

Składniki:

Colesław (surówka)

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego
  • cukier puder (do smaku)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • świeży koperek/natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Colesław (surówka)
Kapustę należy drobno poszatkować i partiami przełożyć do sporej miski.

Każdą z warstwę delikatnie posolić i ugnieść.

Wszystko razem odstawić na około 20 minut - do momentu zmięknięcia kapusty.

W tym czasie marchew zetrzeć na tarce o grybych oczkach, a cebulę posiekać.

Całość połączyć z kapustą i wymieszać z sosem.

Surówkę doprawić według smaku i porządnie schłodzić w lodówce.