kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Surówka lodowa z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na nieco inną surówkę z dodatkiem owoców czerwonej porzeczki. Lekko kwaskowata porzeczka doskonałe pasuje do łagodnego smaku surówki.

Surówka lodowa z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka lodowa z czerwoną porzeczką

Na surówkę

Na sos

  • 1 łyżka z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 duże szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Surówka lodowa z czerwoną porzeczką
Liście sałaty lodowej rwiemy na mniejsze części i myjemy, odsączamy z wody. Porzeczki odrywamy od szypułek i myjemy, odsączamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, rozdzielamy na części.

Pozostałe warzywa myjemy i kroimy. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy porzeczki.

Do miseczki wkładamy składniki sosu i mieszamy, przelewamy do miski z warzywami i mieszamy. Gotową surówkę przekładamy do salaterki.
Surówka lodowa z czerwoną porzeczką
Umyte warzywa kroimy w plasterki a cebulę rozdzielamy
Surówka lodowa z czerwoną porzeczką
Porzeczki myjemy i odsączamy z wody na sitku
Surówka lodowa z czerwoną porzeczką
Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie mieszamy
Surówka lodowa z czerwoną porzeczką
Składniki surówki dokładnie mieszamy z sosem