Sposób przygotowania:
Opalony tort ananasowo-kokosowy
Biszkopt: Użyte jajka powinny mieć temperaturę pokojowa. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Wymieszać obie maki i przesiać. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wmieszać do ciasta. Dno tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 16o około 30 min (lub dłużej, do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. lub blat. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty. Przygotować blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzewanego do 190 C. Piec około 15min. Masa: Syrop z ananasów uzupełnić wodą do 1/2 l. i ugotować na nim budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypać pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać. Skladniki ponczu połączyć.Składanie tortu: Na paterze pod brzegi ciasta podłożyć papier do pieczenia, który uniemożliwi wybrudzeniu sie patery przy ozdabianiu go bezą. Położyć obręcz z tortownicy, włożyć dolny biszkopt i nasączyć ponczem. Na nim rozsmarować 1/2 masy ananasowej, nakryć blatem kokosowym. Na blat dać pozostałą część masy kokosowej, przykryć drugim biszkoptem. Włożyć do lodówki na noc. Białka ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce cukru pudru i ubijać dalej aż masa będzie szklista i sztywna. Posmarować tort większością bezy, następnie zanurzyć w misce z reszta bezy palce i delikatnie "wyciągać kolce" dziobiąc go. Następnie wyjmujemy spod tortu papier. Za pomocą małego palnika (od zestawu do creme brule) małym ogniem przypiec cala bezę z wierzchu. Filmik i dokladna instrukcja jak to zrobic jest na tej stronie.
bernika
Cukiereczek13
-Natka-
robaczek
lukrowanepierniczki